Varför besiktiga båten inför köp eller försäljning?

Vid försäljning eller köp kan det vara bra att ha en opartisk besiktningsman som besiktigar båten. Som köpare har du en långtgående undersökningsplikt.

Jag utför, konditionsbesiktning, haveribesiktning samt besiktning och utredning av motorhaverier på både inom- och utombordare. Innehar utrustning för ultraljudsmätning av stål och aluminiumbåtar, tillgång till utrustning för ultraljudsmätning och tjockleksmätning av plastskrov samt utrustning för scanning av utombords motorer som Honda, Mercury/MerCruiser, Suzuki och Yamaha. Kontroll av propelleraxlar efter grundkörning. Certifierad besiktning och provtryckning av gasolanläggningar samt kontroll av brandskyddet. Håller föredrag om båtbesiktning.

I besiktningen ingår alltid ID kontroll av båten/motorn. Många stulna båtar/motorer finns ute på marknaden. En del säljare vet inte ens om att man tidigare köpt en stulen båt/motor. Därför kontrolleras båtens skrovnummer och motorns serienummer alltid mot lämpliga register. Jag kontrollerar även CE-Märkningen av båten om den är t.ex direkt importerad från land utanför EU. Många CE märkningar är fejk. Jag kontrollerar att erfoderliga dokument finns och att CE skylten är korrekt. Båt nyare än 1950 och importerad från t.ex  USA efter 15/6 1998 ska vara CE märkt.

Jag kan även erbjuda konsultation över telefon. Det innebär att jag ringer upp säljaren och ställer de rätta frågorna. Då ingår även id kontroll samt kontroll av ev CE märkning. Därefter redovisar jag resultatet till dej på ett sätt som en lekman förstår.. Med detta underlag tar du sedan beslut om du vill gå vidare med köpet eller ej.

 

En extra trygghet när du anlitar en besiktningsman som är ansluten till BBR är att besiktningsmannen genomgått teoretiska och praktiska prov innan man auktoriseras av föreningen. Samtliga medlemmar i BBR genomgår uppdateringar och fortbildning varje år.

Jag har 55 år bakom mig i marinbranschen och har drivit Marine Protect sedan 1975.
  .Mina kunder är bl.a. Sjöpolisen, kronofogden, försäkringsbolag och privatkunder.

Jag är den enda auktoriserade besiktningsmannen i mälar dalen och dalarna. Även verksam i hela Stockholmsområdet.

För prisindikationer se www.batbesiktningsmannen.org

Officiella språk: Svenska och engelska.

Viktigt inför besiktning.

Jag utför uppdraget, besiktningen, under professions ansvar. Rapporten är inte en reparationsanvisning i juridisk mening utan endast ett underlag för bedömning av skicket på objektet.

Läs min blogg och Facebook sida om händelser i mitt  arbete. marineprotect.webblogg.se.

Facebook.com/marineprotect